Хиляди домакинства още са без ток, в Смолянско пак вали сняг

8637
Хиляди домакинства още са без ток, в Смолянско пак вали сняг
Снимка: БГНЕС

Родопите са под дебела пелена от сняг, а около 400 населени места продължават да са без ток и без пътища и телефони. Днес в областите Кърджали, Смолян и части от Хасково се очаква нов сняг.

Близо 60 000 домакинства ще останат без ток още доста време, защото възстановяването на кабелите е бавно, съобщи Нова телевизия. Хората все още разчитат на държавата, а на някои места събират пари, за да платят за техниката.

Шести ден хиляди са без ток, без храна, няма достъп до села в Родопите

Шести ден Родопите са откъснати от света след интензивните снеговалежи, които продължиха дни наред, предадоха кореспондентите на БГНЕС....

Валежите от мокър сняг започнаха в Смолянско към 4.00 часа тази сутрин. Към момента новообразуваната снежна покривка е около два сантиметра. Късно снощи има пропадане на пътното платно между Широка лъка и Девин, съобщи БНР. В участъка движението е ограничено и се извършва в едната лента. През цялата нощ продължи работата на екипите по възстановяване на електрозахранването и отваряне на пътищата до блокираните от преспите планински села.

Вчера беше осигурен достъп до всички населени места в Рудозем и Мадан. Днес очакванията да се стигне до неделинските и усилията ще бъдат насочени към селата в община Баните. Голяма част от смолянските села все още са без ток.

Имаме очаквания, че в посока Смилян, Могилица екипите на електроснабдителните дружества ще успеят да захранят и този район, който е с много големи населени места и много на брой, каза областният управител Недялко Славов. За съжаление обаче трябва да кажем, че по мои разчети около 30-40 населени места в областта ще имат още продължително прекъсване на електрозахранването. Говорим за порядъка на поне 5 дни. Това на този етап е най-притеснителното, уточни той.

Повече от седмица след началото на снежното бедствие все още няма достъп до над 100 селища в Кърджалийско, а в повече от 200 продължава да няма ток. Най-тежка е обстановката в община Ардино. Там е обявено и предупреждение заради очакваното снеготопене.

Дора Янкова: Имам усещането, че все още съм кмет на Смолян

Седми ден има селища без електричество и без връзка с общинския път. Това са неща, които показват как функционира държавата, заяви пред...

Велинградското село Бозьова бе отблокирано късно снощи, след като местните жители прекараха шест дни изолирани заради снега. Шест селища в района вече са с електрозахранване. За останалите единадесет се очаква, че ще получат ток по-късно днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян