Пазарни дни с биопродукти от двора организират в смолянското село Смилян

3585
Пазарни дни с биопродукти от двора организират в смолянското село Смилян
Снимка: Thinkstock

Пазарни уикенди от селския двор организират в смолянското село Смилян всяка събота и неделя до края на месец октомври. Това съобщи за Радио „Фокус” – Смолян председател на Национално сдружение „Планинско мляко”. По думите й, това е първият по рода си такъв пазарен ден и се надяват това да стане една практика и една малка „селска борса”, за да могат да се подпомогнат всички дребни производители от района на Смилянското корито. „От няколко години правим опити да вкараме една нова характеристика за биопродуктите, тъй като много от дребните производители не могат да се позволят да бъдат регистрирани като биопроизводители, защото това е скъпа и по-дълга процедура.

От миналата година със специално допълнение на един регламент на ЕС под № 1151 вече има вкарана характеристика за планински продукти и за която характеристика не се изисква дългата процедура, а само се доказва, че наистина суровината, която е използвана за даден продукт са произведени при планински условия”, уточни Милкана Йорданова. На изложението ще могат да се видят произведените в селския двор в Родопите- плодове, зеленчуци, сушени гъби, различни видове планински сирена, кашкавали, масло, извара и други млечни лакомства.

30 хил. лв. са отпуснати за техническата организация на изборите в Смолянско

30 000 лева са отпуснати за техническата организация на изборите в Смолянско. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян Мом...

Базарът е насочен към последователите на здравословния начин на живот в Родопите, уточни организаторът. Най-малките участници в изложението ще демонстрират „избиване” на маслото от кисело мляко в дървени бурилки и подквасване на мляко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян