Отстраниха от длъжност кмета на Неделино

4151
Отстраниха от длъжност кмета на Неделино
Снимка: Thinkstock

Кметът на Неделино е отстранен от длъжност, предаде "Фокус".

Окръжен съд – Смолян днес даде ход на делото след няколкократно неявяване на Беширов поради здравословни причини. Адвокатът на Беширов Манол Чакъров и днес представи медицински документ, от който става ясно, че обвиняемият е хоспитализиран и не може да се яви лично. По молба на Беширов бе даден ход на делото. То бе по искане на Софийска градска прокуратура за вземане мярка за процесуална принуда „Отстраняване от длъжност”.

Община Неделино е изцяло без ток

Всички села в община Неделино са без електрозахранване, има затворени пътища до населени места от снежни преспи и паднали скални маси. ...

Стоян Беширов бе обвинен в престъпление по служба за това, че в периода от 1 януари 2012 до 24 октомври 2014 в Неделино, при условията на продължавано престъпление, като извършител не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки и с това е ощетил общинския бюджет в размер на 902 465 лв. по четири поръчки. Според държавното обвинение и в четирите случая от действията на кмета са се облагодетелствали трети лица.

Смолянският окръжен съд намира, че така повдигнатото обвинение срещу Беширов се основава на доказателства, събрани в досъдебно производство. Част от показанията на свидетелите сочат за извършени престъпления във връзка с работата му. Беширов се обвинява за това, че в качеството си на кмет та община Неделино е нарушил разпоредбите на закона за обществените поръчки. Съдът счете, че събраните до момента доказателства дават достатъчно основание да се счете, че служебното положение на Беширов създава и ще продължи да създава пречки за обективно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото. В хода на делото стана ясно, че налице са показания установяващи, че той възползвайки се от служебното положение се е опитал и е оказвал натиск на свидетели, на служители на общината и на лица, които са свързани със строителството на обществените поръчки.

Също така Беширов е оказвал натиск и върху лица, изготвящи документи за тяхната промяна или подмяна, с цел да бъдат прикрити допуснати нередности. Именно по тези причини, съдът счете, че възползвайки се от служебното си положение и заеманата от него длъжност, Беширов създава пречки за обективно и всестранно разследване. Определението на Окръжен съд – Смолян подлежи на обжалване с частна жалба и частен процес пред Апелативен съд – Пловдив в тридневен срок, считано от днес, като в случай на такива, насрочи делото за Апелативен съд – Пловдив за 7 април от 10.00 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян