15 родопчани за пореден път ще посрещнат Нова година в Ягодинската пещера

20487
15 родопчани за пореден път ще посрещнат Нова година в Ягодинската пещера
Снимка: БГНЕС

15 родопчани за пореден път ще посрещнат Нова година в Ягодинската пещера. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян уредникът на природното образувание, Сергей Генчев.

Както всяка година и тази, в залата в пещерата ще има празнична трапеза, а точно в полунощ ще бъде отворено и шампанско и присъстващите ще се поздравят с настъпването на новата година. След това всички заедно ще се отправят към центъра на село Ягодина, където от няколко години насам се провежда новогодишен празник за всички местни жители и гости. Сегрей Генчев припомни, че идеята Нова година да се посреща в пещерата е възникнала преди 43 години и е на доайенът на спелеологията в Родопите, Димитър Райчев от Чепеларе. Оттогава насам, всяка година традицията се спазва, с малки изключения.

Все повече хора посещават Ягодинската пещера

Посещаемостта на Ягодинската пещера и Орлово око се увеличила на месечна база. Още повече туристи се очакват след 15 юли. Това заяви ур...

енчев припомни, че тази година в пещерата ще са служители на образуванието и хора от Ягодина, като няма да се събират много спелеолози. По думите на Генчев спелеолозите са отвикнали, тъй като преди години това е било част от експедиции, а сега рядко се правят такива. Той каза още, че в недалечното минало в „Ягодинската пещера” са се приемали младите спелеолози и те приемали своето „кръщаване” в нощта на Нова година.

„Преди години на Нова година освен прием на млади спелеолози имаше и много интересни състезания в пещерата в тази нощ. Имаше томболи, ориентиране в пещерата и преминаване през определение точки, както и много награди”, каза още Сергей Генчев.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян