15 лекари се водят на работа в Девинската болница, а реално там има само трима

27664
15 лекари се водят на работа в Девинската болница, а реално там има само трима
Снимка: Actualno

По документи в болницата в Девин работят 15 лекари, а реално при проверки е установено, че на работа са трима клиницисти – вътрешен лекар, хирург и педиатър. Това каза пред Радио „Фокус” – Смолян д-р Кузман Гелов – директор на Районната здрвноосигурителна каса /РЗОК/ - Смолян.

Има и двама лекари в клиничната лаборатория и рентген, както и още двама-трима, които обаче не влизат в общия брой, тъй като са без специалност, поясни д-р Гелов. При проверки в болницата във всеки един ден се отчитат разминавания, а последния случай на който са се натъкнали проверяващите е бил при проверката през декември месец, когато от общо 4 водещи се на работа анестезиолози по на половин щат, на работа не е открит нито един.

Ден на траур в Девин

Общинският съвет в Девин обяви 24 декември за Ден на траур заради нелепата смърт на три 18-годишни момчета, загинали в катастрофа на 22...

По думите на д-р Гелов, от болницата дори са направили опит да излъжат институцията за местонахождението на лекаря. Установено е също, че по едно и също време анестезиолози работят и в Девин, и в Смолян. Д-р Гелов поясни, че ще се направи проверка и ако има извършвани операции и давани упойки по едно и също време, тези клинични пътеки ще бъдат свалени както от Смолянската, така и от Девинската болница. Директорът на РЗОК – Смолян отбеляза, че въпреки констатираните нарушения, не могат да открият лекарите, за да им връчат актовете и се налага да изпратят писма до кмета на Девин, който да им връчи направените актове.

Д-р Гелов посочи още, че заради липса на достатъчно специалисти, много от придружаващите заболявания при настанени пациенти не се диагностицират и лекуват. Това е причината, хоспитализирани вече пациенти в Девин, през нощта да се карат по спешност в Смолян, за да може да се прегледат и лекуват там.

Д-р Гелов каза още, че ако болницата покаже, че отговаря на изискванията, ще бъде сключен договор с нея и през тази година, но ако няма условия, няма да има такъв, тъй като не може да се рискува като става въпрос за човешки животи. Той допълни, че при определяне на бюджета на болницата през минала година са се направили проучвания в три области – Смолян, Пловдив и Пазарджик за хората от Девин и региона, които са посетили болниците там през миналата година, за да се установи какъв трябва да е бюджетът на болницата в Девин.

За да се отпуснат средства на болницата, се взема по малко от всяка една от останали болници в областта, а има голяма разлика в относителния дял на обслужваните пациенти и за болницата в Девин са направен много компромиси, каза д-р Гелов.

Малки коледарчета огласят с песните си Девин

Децата от ОДЗ Изворче, гр. Девин, изнесоха своята празнична програма пред членовете на общинския съвет на града. Малките коледарчета пя...

В болницата в Смолян се лекуват 63,95 % от всички пациенти в област Смолян, в Мадан - 13,54 %, в Златоград – 8,58 %, в Баните 6,19 %, в Рудозем – 4,80 % и в Девин 3,04 %, каза още д-р Гелов. Той бе категоричен, че лекарската му съвест и чест не позволяват да иска повече изключения за болницата в Девин, тъй като в един момент тя ще се яви вредна за здравето на тези хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян